Версии предательства Иуды

Страница: 2/3

Друге місто Каріот знаходився в Моаве, на східному узбережжі Мертвого моря. Якщо Іуда звідти, то можливо він був язичником або іудеєм, але вихованом в язичному оточені. Ця обставина могла суттєво впливати на його відношення з Ісусом. Іуда, можливо, мріяв про власну кар`єру в месіанському царстві Божому, яке в його уявленні являє конкретне земне царство - царство Ізраіля. Деякі апостоли саме так тулмачили пророцтво Ісуса, а Іуда міркував також, як один з них. Зрозумів, що Христос має наувазі зовсім інше і не має наміру відновити Іудейську державу, де Іуда, за даними, планував стати міністром скарбу, він також зрозумів, що його надії зруйновані й тоді у пориві відчайдушшя і гніву видав Ісуса священикам[4].

Виходить, що Іуда, етнічно належавший до єврейського походження, зрадив свого Вчителя заради майбутнього свого народу, здійснивши своєрідний “патріотичний” подвиг. Але, як бачимо, мріючи про царство Ізраіля, він бачив там своє місце міністром скарбів, а це ще раз підкреслює тяготіння Іуди до грошей.

По однієї з гипотез Іуда був обібраний. Він прийшов до іудейських священиків та “сторгувався” (бо таку маленьку ціну вони поставили йому за Ісуса) погодився на зраду вчителя, щоб якось виправити своє матеріальне становище[5].

Напрошуеться питання, чи любив Іуда Ісуса, як один з його учнів, що пішов по цьому шляху? Можливо, Іуда не зраджував би Христа, як би не любив його, як би не відчував, що менш любили, ніж інших[6]. Існує ще багато інших гіпотез про мотиви зради Іуди, всіх їх перерахувати просто не можливо. Для прикладу, можна назвати лише декилька самих цікавих:

1. Іуда пішов на зраду Ісуса, сподіваючись таким чином прискорити появу царства Божого на землі;

2. Іуда хотів переконатися, чи зможе Ісус врятуватися і доказати тим самим, що він дійсно тот, за кого видає себе, тобто месія, передвіщений пророками і цар Ізраільський;

3. Іуда хотів врятувати Ісуса від розмотованної юрби, що зробила замах на його життя і тому подбав щоб його заарештували.[7]

Але тут треба звернути увагу на мотив, пов`язаний з бажанням Іуди врятувати Христа ціною його арешту. Коли Ісус війшов до Ієрусалиму як Месія - Цар Ізраілю, це розлютувало фарисеїв та храмову аристократию і на нараді у Іосіфа Касіафа було вирішено заарештувати Ісуса . Тим часом, агенти іудейських первосвященників запитівали учнів Христа, спдіваючись отримати від них необхідні відомості. І вони знайшли те, що шукали, в особі Іуди Іскаріота. Цей бідолага, по зовсім нез`ясованим мотивам, зрадив Іісуса, надав всі необхідні вказання і навіть напросився бути провідником загону, якому зазначалося здійснити арешт (хоч подібна крайня ступень такої мерзотності ледве ймовірна)[8].

Не відкидая факту, що Іуда співдіяв арешту свого Вчителя, ми можемо зробити припущення, що з його боку у цій справі було більше поспішності, чим коварства, і можливо, прокляття, які посипалися на Іуду до деякої ступені не зовсім справедливі, Може дійсно Іуда пішов по такому шляху - зрадити Христа, щоб врятувати його, але за слабкістю, простоти, поспішності дій загубити його[9].

Всі ці версії ледве не привели на багаття інвізиції Вікентія Ферерія, друга та капелана Авіньонського папи Бенедікта ХІІІ (1394-1423). Як свідчать документи, що зберігаються в Ватікані, Федерій прочитав проповідь про Іуду. Згідно його версії, Іуда хотів молити Ісуса щоб той простив його, але не зміг пробитися через юрбу, яка оточувала Христа на шляху до Голгофи і добитися вибачення за свій вчинок. Тоді він вирішив покінчити самогубством - повіситись, щоб душа змогла злетіти на Голгофу і добитися вибачення за свій вчинок. Так воно і трапилось. Тому коли Ісус потрапив на небо, душа Іуди опинилася праворуч від нього серед інших душ блажених. Саме так описують цей факт М.Амврозіні та М.Уілліс, автори книги “Секретні архіви Втікану”[10].

Іуда опинився серед блажених! Це неймовірно. Щоб Іуда після цього що він наробив став поряд с Богом!

Реферат опубликован: 1/08/2006